Qureshi University, Advanced courses, via cutting edge technology, News, Breaking News | Latest News And Media | Current News
admin@qureshiuniversity.com

Admissions | Aircraft | Aviation World | Ambassadors | Accreditation | A to Z Degree Fields | Books | Catalog | Calendar | Colleges | Contact Us | Continents/States | Construction | Contracts | Distance Education | Emergency | Economy and Budget | Emergency Medicine | Examinations | English Editing Service | Forms | Faculty | Governor | Grants | Hostels | Honorary Doctorate degree | Human Services | Human Resources | Internet | Investment | Instructors | Internship | Login | Lecture | Librarians | Languages | Manufacturing | Money transfer(Pay Now) | Membership | North America | Observers | Publication | Professional Examinations | Programs | Professions | Progress Report | Recommendations | Ration food and supplies | Research Grants | Research | Students login | School | Search | Software | Seminar | Study Center/Centre | Sponsorship | Tutoring | Thesis | Universities | Work counseling

Chemical Engineering :: Petroleum Refinery Engineering Energy
1. Diesel used in naval applications has a minimum cetane number of
A. 25 B. 35
C. 45 D. 65
Answer: Option C

2. Which of the following tests is not done for transformer oil?
A. Flash point and acid value.
B. Aniline point.
C. Dielectric strength.
D. Copper strip corrosion test.
Answer: Option B

3. Which is the most undesirable component in kerosene?
A. Aromatics B. i-paraffins
C. n-paraffins D. Naphthenes
Answer: Option A

4. Pick out the wrong statement about the smoking tendency of various hydrocarbon constituents of kerosene.
A. Smoking tendency of hydrocarbons increases in the order : paraffins ? isoparaffins ? naphthenes ? aromatics.
B. Smoking tendency of paraffins increases with decrease in its molecular weight.
C. Smoking tendency of naphthenes decreases with its increasing molecular weight & also on addition of double bond.
D. Smoking tendency of aromatics decreases with increase in its molecular weight.
Answer: Option B

5. Solvent used in duo-sol extraction for lube oil upgradation is a mixture of
A. propane & phenol-cresol mixture.
B. methyl ethyl ketone & glycol.
C. phenol & furfural.
D. propane & liquid sulphur dioxide.
Answer: Option A

6. Which of the following fractions of a crude oil will have the maximum gravity API (i.e. API)?
A. Diesel
B. Gasoline
C. Atmospheric gas oil
D. Vacuum gas oil
Answer: Option C

7. For gasoline, the flash point (<50C) is determined by the
A. Abel apparatus.
B. Pensky-Marten's apparatus.
C. Saybolt chromometer.
D. none of these.
Answer: Option D

8. Flash point of atmospheric distillation residue is determined by __________ apparates.
A. Pensky-Martens (closed cup type).
B. Abel.
C. Cleveland (open cup type)
D. none of these.
Answer: Option C

9. Maximum sulphur percentage in low sulphur heavy stock (LSHS) furnace oil is about
A. 0.1 B. 1
C. 2.5 D. 3.5
Answer: Option B

10. Pour point and freezing point is equal for
A. petrol
B. diesel
C. water
D. crude petroleum
Answer: Option C

11. Smoke point of a test sample of kerosene is found to be 15 mm. On removal of __________ from it, the smoke point rises to 25 mm.
A. n-paraffins
B. olefins
C. aromatics
D. none of these
Answer: Option C

12. __________ is not an important refinery process for upgrading the quality of lubricating oil.
A. Deoiling
B. Solvent refinning
C. Clay treatment
D. Hydrotreatment
Answer: Option A

13. Pick out the undesirable property for a solvent meant for dewaxing of lube oil.
A. Complete miscibility with oil.
B. High solubility of wax in the solvent.
C. Both (a) and (b).
D. Neither (a) nor (b).
Answer: Option C

14. Which of the following is used as a catalyst in fluidised bed catalytic cracking?
A. Silica-magnesia
B. Silica-alumina
C. Bentonite clays
D. All (a), (b) and (c)
Answer: Option D

15. Casing head gasoline is the liquid
A. butane.
B. propane.
C. natural gas.
D. gasoline separated from wet natural gas by compression.
Answer: Option A

16. Most commonly used crude heater before the fractionation tower in a refinery is the __________ heater.
A. electric immersion
B. pipestill
C. steam coil
D. none of these
Answer: Option B

17. Viscosity index of a lubricating oil
A. is the measure of its flash point.
B. is the measure of variation of viscosity with temperature.
C. should be low.
D. none of these.
Answer: Option B

18. Visbreaking process is used mainly for making
A. high cetane diesel
B. high octane gasoline
C. fuel oil
D. smoke free kerosene
Answer: Option C

19. Operating condition in the electrical dehydrators for crude oil is about
A. 6.5 kgf/Cm2 & 95C.
B. 1 atm. & 110 C.
C. 20 kgf/cm2 & 110C.
D. 50 atm. and 150C.
Answer: Option A

20. Crude oil is pumped by a __________ pump.
A. gear B. centrifugal
C. screw D. reciprocating
Answer: Option B

21. Solvent used in the deasphalting process is
A. furfurol B. phenol
C. propane D. hexane
Answer: Option C

22. A good lubricant should have high
A. viscosity index
B. volatility
C. pour point
D. none of these
Answer: Option A

23. Complete removal of __________ from gasoline is done by Unisol process using caustic soda and methyl alcohol.
A. waxes B. mercaptans
C. asphalt D. diolefins
Answer: Option B

24. The main use of heavy gas oil produced by the vacuum distillation unit is as a
A. blending component for kerosene.
B. blending component for petrol.
C. feedstock for fluid catalytic cracking unit.
D. none of these.
Answer: Option C

25. Stabilisation of gasoline (petrol) means
A. removal of dissolved gases from it.
B. increasing its oxidation stability.
C. improving its lead susceptibility.
D. increasing its vapour pressure.
Answer: Option A

26. In petroleum refining, the process used for conversion of hydrocarbons to aromatics is
A. catalytic cracking
B. catalytic reforming
C. hydrotreating
D. alkylation
Answer: Option B

27. Diesel index.(an alternative index for expressing the quality of diesel) is
A. determined by using a test engine.
B. not related to aniline point.
C. equal to cetane number plus 3.
D. all (a), (b) & (c).
Answer: Option C

28. Octane number of gasoline is a measure of its
A. knocking tendency.
B. ignition delay.
C. ignition temperature.
D. smoke point.
Answer: Option A

29. Pick out the additive property of a lube oil out of following.
A. API gravity
B. Specific gravity
C. Viscosity
D. Flashpoint
Answer: Option A

30. Catalyst used in catalytic reforming is
A. platinum on alumina
B. nickel
C. iron
D. aluminium chloride
Answer: Option A

31. Tanks used for the storage of petroleum products (which are inflammable) should be painted with a __________ paint.
A. black B. white
C. red D. yellow
Answer: Option B

32. Cetane number of diesel used in trucks may be about
A. 5 B. 14
C. 35 D. 85
Answer: Option A

33. __________ test is done to find out the softening point of bitumen.
A. Impact
B. Ball and ring
C. Flame
D. Viscosity
Answer: Option B

34. __________ determination is not a very significant and important test for gasoline.
A. Gum & sulphur content
B. Viscosity
C. Octane number
D. Reid vapor pressure
Answer: Option B

35. Which of the following has the lowest viscosity (at a given temperature) of all?
A. Naphtha
B. Kerosene
C. Diesel
D. Lube oil
Answer: Option A

36. Mercaptans are
A. low boiling sulphur compounds.
B. added in LPG cylinders to detect gas leakage by its smell.
C. undesirable in petrol, as they reduce its octane number.
D. all (a), (b) and (c)
Answer: Option D

37. Paraffin base crude oil as compared to asphalt base crude gives
A. higher yield of straight run gasoline.
B. higher octane number gasoline.
C. lower viscosity index lube oil.
D. poorer yield of lube oil.
Answer: Option A

38. True boiling point apparatus is used for the
A. determination of characterisation factor.
B. evaluation of oil stocks.
C. determination of true vapour pressure.
D. none of these.
Answer: Option D

39. In the atmospheric pressure crude distillation, the content of __________ from lighter fraction to heavier ones.
A. sulphur increases
B. sulphur decreases
C. nitrogen decreases
D. none of these
Answer: Option A

40. Catalytic desulphurisation process used for sweetening of straight run gasoline and kerosene uses __________ as catalyst.
A. bauxite
B. fuller's earth
C. activated clay
D. all (a), (b) & (c)
Answer: Option D

41. Solution used in Doctor's treatment for the removal of mercaptans is
A. sodium hydroxide
B. sodium plumbite
C. cupric chloride
D. potassium isobutyrate
Answer: Option B

42. Flash point of motor gasoline may be around __________ C.
A. 10 B. 45
C. 100 D. 150
Answer: Option B

43. __________ converts n-paraffins to i-paraffins.
A. Alkylation
B. Polymerisation
C. Isomerisation
D. none of these
Answer: Option C

44. The colour of gasoline is an indication of its
A. octane number.
B. lead susceptibility.
C. gum forming tendency & thoroughness of refining.
D. none of these.
Answer: Option D

45. The octane number of aviation gasoline may be
A. 79 B. 87
C. 97 D. >100
Answer: Option A

46. Flash point of an oil gives an idea of the
A. nature of boiling point diagram of the system.
B. amount of low boiling fraction present.
C. explosion hazards.
D. all (a), (b) and (c).
Answer: Option A

47. Furfural solvent extraction is used for upgrading (by dissolving aromatics)
A. naphtha
B. lubricating oils
C. wax
D. cracking feedstock
Answer: Option B

48. Illuminating characteristics of kerosene is expressed by its
A. smoke point
B. aniline point
C. luminosity number
D. aromatic content
Answer: Option C

49. Which of the following constituents present in petroleum is responsible for ash formation?
A. Nitrogen compounds
B. Organometallic compounds
C. Sulphur compounds
D. Oxygen compounds
Answer: Option C

50. The coking process normally mostly used in _________oil refineries is the __________ coking process.
A. delayed B. flexi
C. fluid D. contact
Answer: Option A